Als ik mensen spreek over het levenstestament, vraag ik ook altijd of er een testament gemaakt is. Veel mensen geven dan aan dat zij inderdaad ‘ooit’ een testament gemaakt hebben ‘op de langstlevende’, maar dat dit nu de wet is en het testament dus niet meer geldt. Of zij geven aan dat ze testamenten gemaakt hebben en dat hun wensen nog steeds hetzelfde zijn, dus dat het goed geregeld is.

In deze blog geen ‘verhaal uit de praktijk’, maar een uitleg over het belang van het up-to-date houden van je testament.

 

Testamenten op de langstlevende gelden ook nu nog

Vóór 2003 kon een kind meteen een deel van de erfenis opeisen, als één van de ouders overleed en er geen testament gemaakt was. Veel mensen hebben in die tijd testamenten ‘op de langstlevende’ gemaakt om dit te voorkomen.

Sinds 2003 is het wettelijke erfrecht aangepast en krijgt de langstlevende automatisch de hele erfenis in eigendom, als zijn/haar echtgenoot of geregistreerd partner overlijdt. Een kind kan in dat geval pas zijn/haar erfdeel opeisen, als de langstlevende ook overleden is, failliet gaat of in de schuldsanering terechtkomt.

Een groot misverstand is dat testamenten ‘op de langstlevende’ nu niet meer gelden, omdat het in de wet al geregeld is. Het wettelijke erfrecht geldt echter alleen als er geen testament gemaakt is. Zodra er een testament is, geldt het testament en niet de wet.

Omdat testamenten ‘op de langstlevende’ vaak al vele jaren geleden gemaakt zijn, kunnen er bepalingen instaan, die in de huidige tijd niet goed uitpakken. Daarom is het belangrijk om de testamenten uit de kast te halen, af te stoffen en uitleg te vragen over wat er precies in geregeld is. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan, als je partner overlijdt en dat het qua erfbelasting ook op de meest voordelige manier uitpakt.

 

Wat je denkt dat je geregeld hebt, is niet altijd wat er in het testament staat

Als ik een testament doorneem en uitleg wat erin geregeld is, zijn mensen soms verbaasd. Zij denken het anders geregeld te hebben, dan het daadwerkelijk in het testament staat. Zo komt het voor dat in een samengesteld gezin de kinderen uiteindelijk toch niet een gelijk deel van de erfenis krijgen of dat een kind toch niet onterfd blijkt te zijn. Of dat een ex-partner door de formulering van het testament alsnog erft als jij overlijdt, terwijl dat echt niet meer de bedoeling is.

Gelukkig kan een testament in de meeste gevallen nog aangepast worden. Maar het komt ook wel eens voor dat ik na een overlijden aan de erfgenamen uit moet leggen, dat het toch niet zo geregeld is als zij denken.

Het is daarom heel belangrijk om zeker te weten dat alles geregeld is zoals jij het in je hoofd hebt zitten én dat je precies weet wat je hebt vastgelegd in je testament.

 

Kortom, net zoals je auto verdient ook je testament op zijn tijd een “APK”. Zo weet je zeker dat inderdaad alles naar jouw wens geregeld is, als er iets met je mocht gebeuren én dat je erfgenamen niet onnodig veel erfbelasting betalen. Haal daarom iedere vijf jaar óf bij verandering van je persoonlijke situatie het testament uit de kast en vraag na of het nog aan jouw wensen voldoet.

Wil je in begrijpelijke taal uitleg over wat er in je testament staat en bespreken of dit nog aan je wensen voldoet? Neem dan contact met mij op via info@ervenenmeer.nl of 06-19455792.