Sommige mensen willen alles over hun uitvaart en erfenis tot in het kleinste detail zelf regelen. Anderen vertrouwen erop “dat het wel goed komt” of geven aan dat zij er dan toch niet meer zijn, “dus dan zoeken ze het maar uit”. Vandaag laat ik je kennis maken met Corrie, die onder de laatste categorie valt..

Corrie is een dame op leeftijd en zij woont nog zelfstandig in een klein huurappartement. Ze is in een ver verleden getrouwd geweest, maar dat huwelijk hield geen stand. Corrie heeft geen kinderen of kleinkinderen. Een testament, daar heeft ze wel eens over nagedacht, maar ach, zoveel heeft ze niet, dus dat komt wel goed. En stiekem vindt ze het ook best eng om na te denken over wat er na haar overlijden moet gebeuren.

Op een mooie herfstdag overlijdt Corrie en een vriendelijke buurvrouw regelt de uitvaart. Maar dan de verdeling van de erfenis.. Volgens de wet zijn de ouders, broers en zussen van Corrie haar erfgenamen. De ouders van Corrie leven al jaren niet meer en Corrie komt uit een groot gezin. Van haar twaalf broers en zussen is nog één zus in leven, de andere broers en zussen zijn al eerder overleden. Omdat volgens de wet de kinderen van een overleden broer of zus in de plaats komen als erfgenamen en – als zo’n kind ook al eerder overleden is – de kinderen daarvan, moet de erfenis van Corrie uiteindelijk over 76 erfgenamen verdeeld worden.

Als Corrie nu wél een testament gemaakt had, had zij zelf kunnen bepalen wie haar erfenis krijgt en waarschijnlijk waren dat niet de verre familieleden geweest die ze toch al jaren niet meer had gezien.Het spaarpotje van Corrie gaat nu grotendeels op aan de kosten van de notaris. De notaris moet immers onderzoeken wie de exacte erfgenamen zijn, de erfgenamen opsporen en alle erfgenamen aanschrijven met de vraag of zij de erfenis aanvaarden. Sommige erfgenamen krijgen hierdoor uiteindelijk € 7,50 uitbetaald. De familieleden kunnen er gelukkig wel om lachen en vragen zelfs aan de notaris of hij de stamboom die hij van de familie gemaakt heeft wil delen, zodat er een grote familie-reünie-barbecue gepland kan worden.

Zoals je ziet is een testament dus ook van belang als je geen partner en kinderen hebt. Misschien is het in dat geval wel extra belangrijk om zaken goed te regelen in een testament. Naast zelf bepalen wie jouw erfenis krijgt, is bijvoorbeeld ook het benoemen van een executeur van belang: wie mag jouw uitvaart regelen en alles daarna? Een executeur kan meteen na je overlijden aan de slag met regelen, terwijl in het geval van Corrie pas na anderhalf jaar de afwikkeling kon beginnen, omdat toen eindelijk alle erfgenamen bekend waren.

Erven & meer kan met je meedenken over wat er in jouw situatie van belang is en kan ook als executeur/gevolmachtigde optreden. Heb je hulp nodig of wil je meer informatie over belangrijke zaken om te regelen? Neem dan gerust contact met mij op via info@ervenenmeer.nl.