Relaties zijn altijd een dankbaar onderwerp voor een erfrechtspecialist. Er zijn veel verschillende gezinssituaties en net zoveel mogelijkheden om zaken te regelen. En als de roze wolk verdwenen is, dan is het nét zo belangrijk om alle situaties goed af te dekken..

 

Tim is zo’n vijf jaar getrouwd geweest met Inge en ze hebben twee kinderen samen, Mees van zes en Bob van vier. Twee jaar geleden zijn zij gescheiden en hier ging al een hoop gekibbel en verwijten aan vooraf. En dat Tim vrij snel na de scheiding een relatie met Manon kreeg, maakte het er niet veel beter op. De eens zo roze wolk is inmiddels veranderd in een inktzwarte lucht..

 

Manon woont inmiddels samen met Tim in zijn huis en is dol op Mees en Bob. Manon heeft zelf geen kinderen en denkt erover na om Mees en Bob in haar testament op te nemen. Maar zij wil niet dat Inge op welke manier dan ook aan haar erfenis kan komen. Maar Inge is de moeder van de kinderen, dus kan zij wel buitenspel gezet worden?

Manon heeft Tim ook aan het denken gezet. Inge is ondanks alles een goede moeder voor de kinderen, maar van financiële zaken heeft zij niet veel verstand. En ook hij wil zijn erfenis graag behouden voor de kinderen en voorkomen dat Inge zelf de erfenis kan gebruiken. En hij wil Manon graag beschermen tegen Inge, als hem iets mocht gebeuren.

 

De oplossing is simpel: Manon en Tim moeten bij de notaris langs, in ieder geval om testamenten te maken. Manon moet sowieso een testament maken om vast te leggen dat Mees en Bob van haar erven, als zij en Tim allebei overleden zijn. Daarnaast kunnen Manon en Tim in hun testamenten ervoor zorgen dat iemand anders dan Inge de erfenis voor de kinderen beheert én kunnen zij bepalen op welke leeftijd Mees en Bob zelf over de erfenis mogen beschikken. Tenslotte kunnen zij voorkomen dat hun erfenis via één van de kinderen alsnog bij Inge terechtkomt, als een kind na hen overlijdt zonder zelf een partner of kinderen te hebben.

Ook een samenlevingscontract is belangrijk, vooral in het geval dat Tim mocht overlijden. Het samenlevingscontract zorgt namelijk voor bescherming van Manon. Door het samenlevingscontract kan Inge niet namens de kinderen een deel van de erfenis van Tim (de legitieme portie) opeisen. Het samenlevingscontract voorkomt dan dat Manon het huis uit moet om de kinderen uit te betalen.

 

Kortom, heeft u (minderjarige) kinderen met uw ex-partner en bent u alleenstaand of heeft u inmiddels een nieuwe partner? Zorg er in ieder geval voor dat er geen onduidelijkheid of discussie na uw overlijden kan ontstaan en leg zaken goed vast.

Heeft u hier hulp bij nodig en wilt u weten of u de zaken goed geregeld heeft of hoe u in uw situatie de zaken het beste kunt regelen? Neemt u dan gerust contact met mij op via info@ervenenmeer.nl of 06-19455792.