In de huidige tijd is het lastig om een huis te kopen of te huren. Daarom blijven veel kinderen langer thuis wonen of komen zij na een verbroken relatie weer terug naar pap en mam. Wat veel mensen zich echter niet realiseren, is dat dit voor grote problemen kan zorgen na het overlijden van de ouders. Deze maand het verhaal van Peter..

Op een regenachtige lentedag in mei verbreekt Peter na ruim negen jaar zijn relatie met Vera. Omdat Peter en Vera samenwoonden in het huis van Vera, besluit Peter om tijdelijk weer bij zijn moeder Truus te gaan wonen. Truus heeft een eigen huis en vindt het stiekem maar al te fijn om weer voor “de jòng” te kunnen zorgen. Na het overlijden van haar man Kees is het huis namelijk erg leeg.

Peter heeft de intentie om maar tijdelijk bij zijn moeder te wonen, maar ja, de huidige woningmarkt.. Een huis kopen in zijn eentje is lastig en de wachtlijsten om te huren zijn lang. Langzaamaan worden de weken maanden en woont Peter inmiddels anderhalf jaar bij Truus, als Truus plotseling overlijdt. Truus heeft net voldoende spaargeld om de uitvaart van te betalen, maar het vermogen zit vooral “in de stenen”. De broer van Peter, Paul, is samen met Peter erfgenaam en wil graag zijn deel van de erfenis uitbetaald hebben. Maar Peter heeft qua financiën niet de mogelijkheid om Paul uit te kopen en Paul geeft aan dat de woning dan maar verkocht moet worden. En snel een beetje, want de huizenprijzen beginnen langzaam te dalen!

De verhoudingen tussen Peter en Paul zijn door de hele situatie flink bekoeld, terwijl zij altijd goed met elkaar op konden schieten. Rustig overleggen om samen tot een oplossing te komen is dus helaas niet meer mogelijk..

Het is dus – zeker met de huidige verhitte woningmarkt – belangrijk om goed na te denken over de gevolgen, als een kind (weer) thuis woont. Je kunt vooraf het gesprek al voeren met alle erfgenamen en zaken op voorhand goed vastleggen voor het geval dat. Zo weten alle erfgenamen waar ze aan toe zijn en voorkom je zoveel mogelijk ruzie achteraf.

Kan ik je hierbij helpen of wil je meer informatie, neem dan gerust contact met mij op via info@ervenenmeer.nl of 06-19455792.