Als ik testamenten bespreek met mensen, dan vraag ik altijd naar de verstandhouding in de familie. Vaak hoor ik dan: “De kinderen kunnen prima met elkaar opschieten, dus zij kunnen ook samen alles regelen als ik er niet meer”. Maar een bekend gezegde luidt niet voor niets ‘heb je al eens met hem gedeeld?’..

Moeder Joke is al op leeftijd en heeft twee kinderen: Wilma en Bert. De kinderen zijn allebei al jaren getrouwd en de gezinnen kunnen goed met elkaar opschieten. Moeder gaat ervan uit dat de kinderen na haar overlijden alles zonder problemen samen zullen regelen. Op een mooie dag in april overlijdt Joke en de kinderen regelen samen de uitvaart. Daarna gaan zij aan de slag met het regelen van alle financiële zaken omtrent het overlijden van hun moeder. Alles gaat goed, totdat de inboedel en sieraden verdeeld moeten worden. Wilma vindt het vanzelfsprekend dat zij als enige dochter alle sieraden van Joke krijgt. Maar de echtgenote van Bert, Elly, is het hier niet mee eens. Zij geeft aan dat zij altijd veel meer voor Joke gedaan heeft dan Wilma. Zo deed zij vaker boodschappen voor Joke en bracht zij haar naar de kapper. En namen Bert en Elly haar niet veel vaker mee op uitjes? Elly vindt daarom dat zij ook recht heeft op een deel van de sieraden. Bert is het met Elly eens en er ontstaat een discussie tussen Bert en Wilma. Alle oude koeien worden uit de sloot gehaald en de ruzie loopt zo hoog op, dat er geen enkel overleg meer mogelijk is tussen Bert en Wilma. Als Joke dit van tevoren had geweten..

Ook al zijn de familieverhoudingen goed, toch kan het verstandig zijn om de erfenis door een ‘buitenstaander’ af te laten wikkelen, juist om de verhoudingen ook na uw overlijden goed te houden. Een professionele executeur heeft namelijk geen emotionele binding met de erfenis en kan daarom onafhankelijk en volledig naar uw wensen de erfenis afwikkelen. U kunt zelf op voorhand een eventuele ruzie tussen uw erfgenamen voorkomen door in uw testament een professionele executeur te benoemen. Ook na het overlijden van een dierbare kunnen de erfgenamen een professionele executeur inschakelen om als gevolmachtigde de afwikkeling voor de erfgenamen te regelen. Zo hebben de erfgenamen tijd voor veel belangrijkere zaken, zoals samen rouwen en het verlies een plekje geven.

Als RegisterExecuteur kan Erven & meer u in beide situaties helpen en u als executeur of gevolmachtigde van dienst zijn.

Wilt u meer weten over het benoemen van een professionele executeur of gevolmachtigde? Neemt u dan vrijblijvend contact met mij op via info@ervenenmeer.nl of 06-19455792.