Veel mensen beneden de grote rivieren kijken er ieder jaar reikhalzend naar uit: Carnaval!
Drie dagen (of een week) even de boel de boel laten en de bloemetjes buiten zetten. Er gebeurt tijdens carnaval van alles en ik neem jullie in deze blog graag mee naar de gevolgen van een carnavalszondag in het Zuiden..

Op een mooie carnavalszondag een aantal jaar geleden trok de optocht door Sittard en iedereen ‘sjoenkelde’ gemoedelijk. Peter was op stap met zijn zoon Hans en Hans bedacht dat dit misschien een goed moment zou zijn om over de antieke kast in de woonkamer van Peter te beginnen. Hans wilde deze kast heel graag hebben, maar hij wist dat zijn zus Annelies deze ook wel zag zitten. Hans en Annelies hadden sinds het overlijden van hun moeder slecht contact, dus Hans wist dat er gedoe over de kast zou ontstaan. Peter – wat losser en makkelijker geworden door het Sittardse bier – beloofde Hans plechtig dat Hans de antieke kast mocht hebben na zijn overlijden. Peter pakte een bierviltje en schreef hierop: “De antieke kast is voor mijn zoon Hans als ik er niet meer ben.” Hij ondertekende het bierviltje met zijn naam en gaf het aan Hans. Hiermee heb ik in ieder geval discussie over de kast voorkomen, dacht Peter tevreden.

Twee jaar later overlijdt Peter onverwacht. Wel verwacht is de onenigheid tussen Hans en Annelies over de verdeling van de erfenis van Peter. Onenigheid die al begint bij het regelen van de uitvaart. Want wil Peter gecremeerd worden of begraven? En moet er eigenlijk wel een koffietafel komen? Annelies vindt van wel, Hans denkt van niet.
En dan komt de antieke kast ter sprake.. Hans zwaait met het bierviltje en zegt tegen zijn zus dat hij dus de antieke kast meeneemt. Die is immers van hem volgens het bierviltje.
Annelies is het daar absoluut niet mee eens en wil niet dat Hans de antieke kast zomaar meeneemt.

De vraag is natuurlijk of Hans in zijn recht staat met het bierviltje en de antieke kast rechtsgeldig aan hem nagelaten is. Het bierviltje van Peter kan gezien worden als een codicil. Helaas voor Hans voldoet het bierviltje niet aan alle vereisten van een codicil. Het bierviltje is door Peter met de hand geschreven en Peter heeft ook het bierviltje ondertekend. Maar om rechtsgeldig te zijn, moet er ook een datum vermeld worden en deze ontbreekt op het viltje. Hans kan dus geen aanspraak maken op de antieke kast met het bierviltje, maar deze kast valt gewoon in de erfenis. Hans zal dus met zijn zus een oplossing voor de kast moeten vinden.

Heb jij alles goed geregeld?
Veel mensen denken wel dat ze alles goed geregeld hebben voor hun nabestaanden, maar is dat echt zo? In het verhaal van Peter, Hans en Annelies dacht Peter dat hij onenigheid over de kast voorkomen had, maar het zorgde juist voor nog meer ruzie tussen Hans en Annelies.

Ga eens bij jezelf na of jij écht alles goed voor je nabestaanden geregeld hebt. Weten jouw nabestaanden wat jouw wensen zijn en wat ze allemaal na jouw overlijden moeten regelen? Erven & meer helpt je graag om je nabestaanden volledig te ontzorgen. Neem gerust contact met mij op voor meer informatie.