Welkom bij mijn allereerste blog van 2022. Nou ja, eerlijk gezegd mijn allereerste blog ooit, want vanaf 1 januari 2022 ben ik gestart met mijn eigen bedrijf ‘Erven & meer’. Eindelijk ga ik mijn droom uitvoeren en als zelfstandige mensen ontzorgen, zowel vóór een overlijden als na een overlijden. Kijk gerust verder op mijn website waar ik je allemaal mee zou kunnen helpen! Ik zal iedere maand een nieuwe blog schrijven met een verhaal uit de praktijk of opmerkelijk nieuws op het gebied van erfrecht.

De allereerste blog van het nieuwe jaar kan natuurlijk nergens anders over gaan dan over de nieuwe vrijstellingen voor de schenk- en erfbelasting. Oké, ik geef het toe, niet echt een sprankelend onderwerp, maar wel ontzettend belangrijk.
Zoals je vast wel weet, verandert de Belastingdienst namelijk ieder jaar deze vrijstellingen. Heb je dus nog geld over, omdat je vanwege de lockdown niet genoeg kerstcadeaus hebt kunnen kopen? Dan mag je met de start van het nieuwe jaar weer iets extra’s uitdelen. En mocht helaas een dierbare in 2022 overlijden en ben je erfgenaam? Dan weet je precies welk bedrag je belastingvrij mag erven van deze persoon en welk percentage je over het meerdere betaalt.
Ik zet de vrijstellingen van 2022 even netjes voor je op een rij.

Vrijstellingen voor de erfbelasting

Relatie tot de overledene Vrijstelling
Partner € 680.645*
Kind € 21.559
Ziek en/of gehandicapt kind** € 64.666
Kleinkind € 21.559
Ouder(s samen) € 51.053
Overige personen € 2.274

 

* ontvangt een partner een nabestaandenpensioen of lijfrente n.a.v. het overlijden? Dan zorgt dit pensioen of deze lijfrente voor een lagere vrijstelling. De vrijstelling zal nooit lager worden dan € 175.837.

** om gebruik te kunnen maken van deze vrijstelling, gelden strenge voorwaarden.

Neem gerust contact met mij op als je hier informatie over wilt ontvangen.

Vrijstellingen voor de schenkbelasting

Relatie tot de schenker Vrijstelling
Kind (ongeacht leeftijd) € 5.677
Kind tussen 18 en 40 jaar € 27.231 (eenmalig en vrij besteedbaar) of € 56.724 (eenmalig en moet gebruikt worden voor een studie)
Overige personen € 2.274
Iedereen tussen 18 en 40 jaar € 106.671 (eenmalig en moet gebruikt worden voor de eigen woning)

 

Tarieven voor de schenk- en erfbelasting

Bedrag boven de vrijstelling Tarief partner/kind Tarief kleinkind/verdere afstammeling Tarief overige personen
€ 0 tot € 130.425 10% 18% 30%
€ 130.425 en hoger 20% 36% 40%

Mocht je vragen hebben of advies willen over schenk- of erfbelasting in jouw situatie, neem dan gerust contact met mij op.

Dit was hem dan, mijn allereerste blog. Veel cijfers, maar dat zal waarschijnlijk traditie worden aan het begin van het jaar. Over traditie gesproken, volgende maand is het februari, in het Zuiden de maand van carnaval. Wat er tijdens deze dwaze dagen allemaal op erfrechtelijk gebied kan gebeuren, lees je dan!